Suomi on pinta-alaltaan iso maa ja sen hyvä tieverkosto ja vaihteleva luonto suorastaan kutsuvat seikkailemaan eri kohteissa. Outdoor-toimittaja, eräkirjailija ja valokuvaaja Marinella Himari on muuttanut Suomesta Lofoottien reunalle saaristoon. Hän tutustui kanssamme Suomen kansallismaisemiin. On aika lähteä kiertämään Suomea auton kanssa Himarin vinkkien kera!
Suomen kansallismaisemat kuvastavat Suomen kansallista identiteettiä, joihin tiivistyvät maamme erityispiirteet. Ympäristöministeriö valitsi vuonna 1994 peräti 27 erityisen merkittävää maisemakokonaisuutta kansallismaisemiksi. Valinta liittyi Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuoteen. Himari muistelee itselleen erityisen rakkaita kansallismaisemia ja antaa inspiraatiota mahtavaan kotimaan-roadtrippiin.
Huipuilla ja laaksoissa – mäillä sekä rinteissä
“Vanajaveden ympärillä Sydän-Hämeessä sijaitseva Vanajajaveden laakso on minulle hyvin tärkeä kohde, koska olen Hämeenlinnasta kotoisin. Laaksossa on asutusta ja maataloutta esihistorialliselta ajalta asti sekä linnavuoria ja vanhoja kartanoita. Kohde on mieletön ja sinne on erittäin helppo mennä autolla. Kohteesta pääsee kiipeämään graniittitorniin, josta näkee koko Vanajaveden laakson”, Himari toteaa.
Kuusamossa sijaitseva Oulankajoki saa Himarin suupielet kääntymään hymyyn: “Oulangan kansallispuiston läpi virtaava Oulankajoki on loistava roadtrip-kohde. Oulankajoki on pitkä ja virraltaan voimakas, mikä tekee siitä hyvin eläväisen. Alueella on myös luontokeskus, Suomen komein vesiputous ja mahdollisuus päiväretkeilyyn”, Himari kertoo.
Kansallismaisemista myös Etelä-Savon Punkaharju saa Himarilta suosituksen: “Hengähdä reissun aikana hetki myös Saimaan rannoilla Punkaharjulla, alue nimittäin valittiin yleisöäänestyksellä vuoden retkikohteeksi vuonna 2017”.
Koko perhe mukaan Kolille
Pohjois-Karjalan kansallismaisema Koli kuuluu Himarin suosikkikohteisiin ja hän suosittelee aluetta koko perheen retkikohteeksi: “Ukko-Koli on helppo käydä huiputtamassa. Se ei ole liian haastava ja sinne pääsee hyvin autolla. Myös Lapissa sijaitsevan Pallastunturin luontokeskukseen on autolla helppo pääsy ja paikan päällä voi tehdä Taivaskeron kierroksen. Se on Pallastunturin suosituin reitti, jolla on pituutta yhdeksän kilometriä. Reitti kulkee 809 metriä korkean Taivaskeron huipulle, jossa sytytettiin Helsingin olympialaisten tuli. Taivaskerolla on siis merkittävä rooli suomalaisessa urheiluhistoriassa”, Himari toteaa.
Varaa roadtripille aikaa 1–2 viikkoa
Esimerkiksi eteläsuomalainen ehtii parin viikon aikana nähdä ja kiertää Suomen hyvin, jos ei lähde Lappiin saakka. Lähellä on paljon kohteita ja aktiviteetteja. Mikäli päiväretket eivät kuulu suunnitelmiin, voi lähteä saaristoon ajelemaan ja katsoa maisemia. Siellä upeita maisemia voi ihailla vaikkapa vain ratin takaa.
Jos Lappi kuuluu matkasuunnitelmaan, Himari suosittelee roadtripin kestoksi ainakin kahta viikkoa. Matkan voi myös taittaa autojunalla, joka säästää aikaa ja ajolihaksia.
“Roadtripista saa jännittävämmän, jos nukkuu taivasalla, ilman kallista hotellihuonetta ja ihailee miljardeja tähtiä. Tämä säästää myös budjettia. Myös matkailuauto on hyvin kätevä reissussa, jos sellaisen omistaa tai vuokraa.”
Jokamiehen oikeuksiin on kuitenkin hyvä tutustua, mikäli mielii nukkua ulkosalla ja nauttia enemmänkin luonnon ihmeistä – telttailualueet ovat merkittyjä, eikä missä tahansa saa nukkua. “Suosittelen leirintäaluetta, josta löytyy suihkut ja vessat. Telttailupaikat ovat edullisia ja matkasta tulee varmasti seikkailuhenkisempi. Erämaat ovat asia erikseen, jos lähtee vaeltamaan”, Himari kertoo.
“Roadtripille kannattaa lähteä kavereiden kanssa, jolloin kulut saa jaettua jopa neljään osaan. Kannattaa reissata niin kauan kuin pystyy ja budjetti antaa periksi. Rahoja ei tarvitse tuhlata hienoihin hotelleihin, sillä Suomi on täynnä ihania ja tunnelmallisia majataloja, mökkejä ja hostelleja”, Himari inspiroi.