22.10.2018

Rajaportin sauna on yksi suomalaisen saunakulttuurin ikoneista

Etusivu / Keräilijöiden iloksi / Tarinoita juhlarahoista / Rajaportin sauna on yksi suomalaisen saunakulttuurin ikoneista

Rajaportin sauna on Suomen vanhin, yhä käytössä oleva julkinen sauna. Siellä sauna on lämmennyt jo 112 vuoden ajan. Vaikka saunomisen syyt ovat muuttuneet vuosikymmenien saatossa, tietyt piirteet pysyvät vuodesta toiseen. Ari Johansson on käynyt Rajaportilla saunomassa pian 63 vuotta.

 

Rajaportin saunan sisäänkäynti. Kuva: Ari Johansson

 

Johansson on innokas saunoja: saunassa tulee käytyä joka toinen päivä. Mutta aivan näin tiuhaan hän ei kuitenkaan Rajaportilla suhaa, sillä sauna löytyy kotoakin. Mikä Rajaportille sitten vetää? ”Rajaportilla saunassa ei tarvitse ikinä olla yksin. Saunalla on aina puolituttuja, tuttuja tai täysin uusia tuttavuuksia. Ensikertalaisille voi jopa olla avuksi, sekä jakaa tietoa saunasta ja sen historiasta”, Johansson toteaa. Saunomisen sosiaalisen ulottuvuuden Johansson nostaakin Rajaportilla käymisen parhaaksi puoleksi.

Aina saunomassa ei kuitenkaan ole käyty sosiaalisista syistä. Saunomisen syyt ovat vuosikymmenien aikana vaihdelleet: ”Aiemmin saunomisen tarkoitus on ollut puhtaasti peseytyminen. Saunoja tiloina on myös historiansa aikana käytetty erilaisiin tarkoituksiin: on esimerkiksi palvattu lihaa ja kuivattu viljaa.”

 

 

Kuva: Ari Johansson

Saunassa kaikki ovat samanarvoisia

 

Tampereen Pispalassa sijaitseva sauna kuuluu 1900-luvun alussa rakennettuun saunakortteliin, joka nykyisin on Tampereen kaupungin omistuksessa. Saunaa puolestaan ylläpitää ja toimintaa pyörittää Pispalan saunayhdistys, jonka puheenjohtajana Johansson toimii. Kun Johanssonilta kysyy, onko Rajaportilla sen pitkän historian aikana saunotettu suurmiehiä, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä: ”Perinteisessä mielessä ei – Rajaportilla tittelit jätetään naulakkoon ja saunan puolella kaikki ovat samanarvoisia. Suurmiehiä on toki käynyt, mutta saunalla he ovat ihmisiä siinä missä muutkin.”

Tasa-arvo ja kohteliaisuus näkyy Johanssonin mukaan Rajaportin saunalla tänä päivänäkin: ”Saunomisen hyviin tapoihin kuuluu Rajaportilla, kuten muuallakin, esimerkiksi kysyä muiden saunojien mielipidettä aina ennen löylyn heittämistä.” Johansson jatkaa: ”Meillä on myös melko paljon kävijöitä etenkin viikonloppuisin. Periaate on, että sopu tilaa antaa.”

 

 

Saunakulttuuria arvostetaan – myös kansainvälisesti

 

Rajaportin sauna on usein esillä kansainvälisissä medioissa. Turisteja on käynyt ihmettelemässä suomalaista saunakulttuuria maailman joka kolkasta. ”Erikoisin tarina lienee kaveriporukasta, joka lensi Englannista Tampereelle Pirkkalaan, ajoi taksilla Rajaportille saunomaan, palasi taksilla lentokentälle ja lensi takaisin Englantiin. Kävipä meillä Afrikastakin julkisen saunan pitäjä ottamassa mallia”, kertoo Johansson.

 

Kuva: Ari Johansson

 

Suomalainen saunakulttuuri sai myös virallisen tunnustuksen, kun Suomen Rahapaja julkaisi heinäkuussa 2018 hopeisen Suomalainen saunakulttuuri -juhlarahan. Suomen valtiovarainministeriön asetuksella vahvistettu juhlaraha suunniteltiin yhdessä yleisön kanssa. Juhlarahan tunnuspuolella kuvataan saunan kehitys sukupolvien ja kulttuurin myötä. Rahan arvopuoli kunnioittaa meille suomalaisille rakasta mökkisaunamaisemaa.

 

Suomen Rahapaja on lanseerannut vuonna 2018 suomalaista saunakulttuuria kunnioittavat hopeiset juhlarahat sekä kahden euron erikoisrahan. Lue lisää suomalaisista juhla- ja erikois 2€ -rahoista.